Sikertelen kísérlet történt a közmédia új weblapjainak bevezetésére. Csak a véletlen arra tévedő netezők vehették észre, hogy valami nem stimmel az oldalakkal.

Médiaklikk

"Minden névválasztás üzenet" - mondta Pintér Dezső 1987. május 23-án reggel 7:50-kor, amikor a Magyar Rádió 3. műsora Bartók nevét kapta. Ha kitartunk a huszonhat évvel ezelőtti mondatnál, és miért ne tennénk, megállapíthatjuk: a közmédia már nevében is felvállalja, hogy egy szűk csoport kezében van. Hiszen mostantól a közmédia internetes oldalai mediaklikk.hu címen érhetőek el. A legközelebbi frissítésnél talán a klikkmedia.hu doménre irányíthatnák át az olvasókat, hogy még azoknak se legyenek kétségeik a közmédia hovatartozásáról és működési "rendjéről", akik 2013 végén is rendületlenül hisznek benne, hogy a közszolgálati rádió- és tévéadók tisztességesen működnek. Esetleg fennen hirdetik is azt.

Zavaros frissítés

Aki ma délelőtt a közmédia bármely internetes oldalára tévedt, azt az üzenetet kapta, hogy az oldal átalakítás vagy karbantartás alatt áll, legyen türelemmel, majd később nézzen vissza. Ne legyünk igazságtalanok, ilyesmi bármilyen üzemzavar esetén előfordulhat, bár a közpénzből működő médiavállalatok a világ egyetlen szegletében sem engedik meg maguknak azt a luxust, hogy elérhetetlenné váljanak az interneten. Akár csak egyetlen másodpercre is. Hátha épp akkor történik valami a világban.

Karbantartás.JPG

A szemfülesebb olvasók azonban elérhették a Kossuth Rádió új weboldalát, amely így néz ki:

kossuth_1.JPG

A szerencsésebbek az MTV és a Duna TV trendinek szánt oldalait is megcsodálhatták. Aki egyiket se látta, annak elárulhatjuk: pontosan ugyanígy néznek ki. A gyakorlott netsurferek eldönthetik, hogy az új weblap mennyire friss, elegáns, egyedi és korszerű a maga szürkeségből szürkeségbe forduló hátterével.

Beta

A közmédia nem egy startup vállalkozás (az egykori Magyar Rádió épp ma ünnepelné 88. születésnapját!), tehát esetében nem értelmezhető, hogy az oldal tetején, a Kossuth Rádió egyedi és mással össze nem téveszthető logója mellé odabiggyesztették a BETA feliratot. Ami az internet világában egy átmeneti, próbaverziót jelöl.

Próbálkozásnak sem volt jó

A közmédia összevonásának újabb fejezete azonban csúfos kudarcot vallott. Egyetlen, évi 77 milliárd forint közpénzből gazdálkodó szervezet sem követhetne el ekkora baklövést. Az meg, amelyik elvben kommunikációval foglalkozik, különösen nem. Az oldalak megjelennek, majd eltűnnek. Aztán újra elérhetőek, és megint nem. A káosz a jelek szerint fokozhatatlan.

Várjuk a folytatást, mi történik, ha a Klikkmédia végre magához tér. Amikor beköszönt a hétfő, a vezetők szájából végre eltűnik a hétvégi leves és a rántott hús íze, esetleg már a gesztenyepürére sem emlékeznek. S talán szembesülnek azzal, hogy a közmédia egy újabb szeletét kormányozták kátyúba. Vajon hány forintért?

Illúziója persze senkinek ne legyen: a magyar közmédia még egy jó ideig elérhetetlen lesz az interneten. Az átállásért felelős vezetők sem érnek rá foglalkozni az átállással, mert jövő héten megkapják a megbízott vezérigazgatótól az erre az évre, eredményes munkájukért nekik járó többmilliós prémiumukat, és éppen annak elköltését tervezgetik, úgy Karácsonyig.

Egy magára valamit is adó cégnél persze nem ezt kellene tenniük. Prémium helyett azt kellene számolgatniuk, hogyan és meddig jönnek ki az utolsó havi fizetésükből, amit még megkaptak, mielőtt rendkívüli felmondással úgy seperték le őket az MTVA gazdagon terített svédasztaláról, mint ők az internetről kenyéradó gazdájukat, a közmédiát.

 

HÉTFŐ ESTI UPDATE:

A közmédia honlapjai hétfőn este újból elérhetőek a régi verziókban, az eredeti címeken. Bízzunk benne, hogy a villanásokra feltűnő oldalakkal egy rossz átverés, vagy egy decemberi tréfa áldozatai lettünk. Esetleg valamilyen rendszerhibáé, vagy rossz gombnyomásé, ami miatt több éves, joggal elfeledett honlaptervek kerülhettek az avatatlan olvasó szeme elé. Ezt támaszthatja alá, hogy a közmédia csatornáin nyoma sincs a honlapok változásának: a mediaklikk.hu cím a kábult vasárnap néhány kósza weboldalán kívül még sehol nem tűnt fel. Szerencsére.

Ha viszont valaki komolyan gondolta a történteket, akkor megállapíthatjuk, hogy a weblap-modernizálási kísérlet végleg kudarcba fulladt. Talán mindenkinek jobb is így.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr325669942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonszoá 2013.12.03. 10:36:24

Tényleg így volt? Mert ha nem, akkor a székelyes viccet idézve: viccnek azért durva lenne!

axeleda 2013.12.05. 08:26:33

Hoppá! Jó tudni hogy újítanak. Mert a mostani kaotikus helyzetet jó lenne már elfeledni.
süti beállítások módosítása