A közmédia vadonatúj csatornával köszönti a karácsonyt. Elindította a régóta vágyott, az archívumra épülő legújabb tévéprogramját. Köszöntsük együtt az M3-at!

Adjon az Isten

Jó ideig csak monoszkóp-szerű ábrát adott a szerző által a Telekom hálózatán nézett új csatorna, majd viszonylagos pontossággal elindult a hivatalos műsor.

m3.JPG

A mostanában nem annyira divatos Nagy László Adjon az Isten című versét tudták kiválasztani a szerkesztők felütésnek. A huszonnégy, többnyire két-három szavas sorból álló vers nemes egyszerűséggel eltűnt a rengeteg műsorajánló között. Aki még emlékszik a Vers mindenkinek című, a tévéműsorban hétvégenként szereplő néhány perces produkciókra, annak talán a fülében van az a hárfadallam, ami már a maga idejében is összetéveszthetetlenné tette ezt a műsort.

Irányított feledés

Ha ez nincs, a vers maga talán fel sem tűnik. "Ha ez nincs" - írjuk, és úgy gondoljuk, joggal. Hiszen az eredeti műsor végén, mint ahogy minden adás végén korábban minden esetben feltüntették az alkotókat. Azonban az ő nevük ma homályba veszett, mégpedig az irányított feledés homályába.

Cirkusz a javából

A műsort az 1963-as Cirkuszrevü című varieté folytatta. Kellér Dezső a maga korában, s még halála után is jó ideig, az ország egyik legnépszerűbb konferansziéja volt. Ezt a műsort ő vezette. Kellér 1986-ban távozott közülünk, az akkor születettek nemsokára harminc évesek. Fájó, de nagyon is jogos kérdés, hogy vajon hányan emlékeznek a ma tévénézői közül Kellér Dezsőre? Nem sokan... Mint ahogy az ötven évvel ezelőtti műsorban fellépő, a maguk korában hihetetlenül népszerű művészekre sem.

Szocialistább a Híradó, mintha a régieket ismételnék

Az M3 többi, kezdőnapi műsora nem igazán érdemel szót. Vígjáték A templom egere címmel, aztán az M1 esti Híradójának ismétlése (ügyes húzás a szórakoztatónak szánt csatorna programjai közé belekeverni a legfeljebb agymosásra jó híradót). A nosztalgiasorból persze nem lóg ki, mert a TV-Híradó a szocializmus éveiben is a fennálló rendszert dicsőítette, bár a párt prominenseiben legalább volt valamiféle önmérséklet, és nem minden nap jelentek meg a képernyőn, de legalábbis nem minden nap mondogatták papagáj módjára ugyanazt. A szocialista szellem Híradója (vö. Tanú) után még némi kabaré is belefért az M3-ba, végül megint Nagy László verse, ismétlésként. Éjszaka meg diákat vetítenek, jelzik előre, az MTI archívumából.

Öngól!

Az archív tévécsatorna ötlete nem új dolog. Az MTV szinte évtizede ebből él, saját archívumát falja fel. Most legalább intézményesítve is. A kérdés azonban az, miként küzd meg önmagával a hatalom.

A hatalom, amely szerint elítélendő és megvetendő az 1989 előtti negyvennégy év. A hivatalos retorika, s lassan az új tankönyvek is szinte uszítanak a szocializmus évtizedei ellen. Az emberek fejéből kívánatos lenne kitörölni a Kádár-rendszer emlékét, hogy még véletlenül se jusson eszükbe nosztalgiával merengeni saját múltjukon, a szüleikén, rokonaikén és az országén.

Az öngól azonban betalált. A hatalom elindította az M3-at, ami semmi másra nem fogja emlékeztetni a nézőket, csak arra, hogy régen minden, de minden jobb volt.

Még a tévéműsor is.

Aki nem látta a fent említett műsorokat, és kíváncsi rájuk, megnézheti őket holnap délelőtt, a negyvenhetedik ismétlés alkalmával az M3 tévécsatornán.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr475702870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unbiased 2013.12.21. 12:07:35

Ki tudja fogni ezt a csatornat? Ma reggel a Telekom azt mondta nekem, hogy majd januar 7 utan. Indokolas nincs.

kaskala 2013.12.21. 15:39:48

@Unbiased: Pedig ott van, hangold újra a csatornáidat.

bonszoá 2013.12.21. 19:25:26

@Unbiased: Egyelőre ne sajnáld, hogy nem látod.

Steppenwolf 2013.12.22. 00:06:06

"bár a párt prominenseiben legalább volt valamiféle önmérséklet"

Hát, valóban, nagyapámnak csak a veséjét verték le az '50-es években, pedig agyon is lőhették volna kuláksága miatt.

Gratulálok a poszthoz, azt hiszem, neked az agymosást kár számon kérned bármivel kapcsolatban is...

Az utolsó bekezdéshez meg annyit, hogy elég darabos gondolkodásra vall, csak feketében és fehérben látni mindent.
Kodályt sem tiltották be, Kovács Katit, az Omegát, Zalatnait, Buzánszkyt, Grosicsot sem lövik agyon, csak mert abban a rendszerben voltak btw. sztárok.
Ha nem tudsz különbséget tenni mindez, és a rendszer politikai ideológiájának elítélése és megvetése között, az nem az MTVA szegénységi bizonyítványa.

runway 2013.12.22. 11:08:25

@Steppenwolf: szerintem csak te nem érted, hogy a médiaszereplésekre vonatkozik az önmérséklet emlegetése.

Jó, hogy most béke van, és senkit nem b@szogatnak: Horváth András ügyéről hallottál?

Grat a bérkommentelésért, látom, sok mindent kellett helyre tennie a kis csapatnak, ha még éjfélkor is melóztál...
süti beállítások módosítása